18 de julio de 2018

CAMINADES PER EL RIPOLLES (15)

SANT JOAN DE CORNUDELLA
PER LA AUTOVIA C-17 ANAR A CAMPDEVÀNOL,DIRECIÓ GOMBRENY, AL ARRIBAR A GOMBRENY SEGUIR A MONT-GRONY,PASADA LA CASA EL CAMP, I UN XIC ABANS D'ARRIBAR AL SANTUARI, UNS PALS INDICADORS ENS SENYALEN EL COMENÇAMENT DEL CAMÍ EL GR.-3,HI HA LLOC PER DEIXAR EL COTXE,SEGUIR LA PISTA, ES FORÇA AMPLA I EN ALGUN LLOC ENCIMENTADA, QUAN ARRIBEN A LA CASA DE MAIANS LA PISTA SEGUIX MUNTANYA A MUNT, UN CORRIOL A MA ESQUERRA, ESTA SENYALITZAT, SEGUIREN EL CAMÍ A LA ALÇADA DE CAM TORRA, DESPRÈS DE UN REVOLT AL FONS DALT DE UN TURÓ JA ES POT VEURE SANT JOAN DE CORNUDELLA.
LA TORNADA PER EL MATEIX CAMÍ D'ANADA.
DISTANCIA 10,06
KILÒMETRES, DESNIVELL 123 METRES, ASCENSIÓ ACUMULADA 324 METRES ,TEMPS 4 HORES AMB ESMORZAR, TEMPS D'ESMORZAR 30 MINUTS

                                                                                                                                                                                                                              
MAPA DEL RECORREGUT
                                                                                                                                                 
LA CASA DE MAIANS CRUILLA DEL CAMÍ

LA CASA DE MAIANS AL FONS

CAM TORRA

PAL INDICADOR

L'ERMITA DALT DEL TURO

FONT DAVANT DE SANT JOAN

L'ERMITA I UNS QUANTS TUPINAIRES
FOTO PANORAMICA DE L'ALBERT


SANT JOAN DE CORNUDELLA
 
DEL SANTUARI DEL REMEI A L’ERMITA DE SANT ANTONI
ERMITA DEL REMEI
la història és molt més llarga. En aquesta zona, prop del Remei, hi havia el castell de Creixenturri. En aquesta zona, el pas del riu Ter es fa més estret a les Rocasses, on ara hi ha un pont. Aquest castell, juntament amb una torre de guaita a Cavallera, servia de defensa contra els invasors que volien penetrar a la Vall de Camprodon.
El castell tenia adossada una església, de Sant Cristòfor.  En una reforma de la fortalesa, al segle XIV, es va trobar una imatge de la Verge. Se li va construir un oratori i, més tard, una capella a la vora del castell. Però tot plegat es va abandonar i la imatge es va traslladar a l’església de Sant Cristòfor on va ser coneguda com la Verge del Forat. Durant el segle XVIII se li van atribuir, a la Verge, diversos favors a gent que estava malalta. Ràpidament es va estendre una gran veneració per la imatge i se li va donar l’advocació del Remei. Tenia tanta fama, que el temple es va fer petit i es va haver d’engrandir enderrocant-ne una part i anys després reformant-lo per complert i perdent l’original arquitetura romànica.
La imatge va ser destruïda l’any 1936 però es va poder fer una reproducció a partir d’una fotografia. Aquesta és la que actualment és al santuari. La seva festa es celebra el segon diumenge d’octubre.
Al cambril de la Verge, la gent que ha sigut sanada de diverses malalties, hi deixa exvots en forma de la part del cos: cames, braços, intestins, cor… També hi ha penjades crosses, diverses peces d’ortopèdia, fotos de gent, radiografies… Realment fa una mica de por i més si hi entres sol. Una vegada em vaig endur un espant molt gran amb una figura d’escolanet




EL SANTUARI AL FONS

MAPA DEL RECORREGUT

EN LLUIS I AL FONS SANT ANTONI

RETOL DE LA VALL DE CAMPRODON

SANT ANTONI
: L'ermita actual de Sant Antoni data de 1702. Té annexada una casa per a ermitans i va ser restaurada fa pocs anys pels Amics de Sant Antoni. A la casa hi ha graelles per fer barbacoes, taules i lavabos, però normalment estan tancats, així com l'ermita. També hi trobem plafons explicatius de la magnífica vista, que abraça tota la vall. Sota el massís del Canigó podem veure Sant Pau de Segúries, la Ral, Cavallera, Camprodon, Llanars, la Roca, Abella, Vilallonga, Tregurà i Molló. La roureda de Can Pascal té un gran valor ecològic, forestal i paisatgístic. Els roures que hi veiem, alguns dels quals tenen 200 anys, són de fulla gran, espècie poc abundant a Catalunya. Aquí viuen nombroses espècies animals, com el pica-soques, el picot, l'esquirol, el porc senglar i moltes altres.
distancia 6,15 kilometres,desnivell 438 metres,temps 3,45 hores amb esmorzar, temps d’esmorzar 30 minuts

 L’ERMITA DEL REMEI I LA DE SANTA MARIA DEL CATLLAR

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> <><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </>
Santuari de la Mare de Deu de
l Remei

situat als vessants meridionals de la serra del Catllar, al veïnat dels Brucs. Havia estat anomenat del Prat (sembla que el féu bastir la mestressa del mas de Puiggrau, cognomenada Prat).

>Esmentat al s XVII, fou ampliat al XVIII i al XIX, destruït el 1936 i reedificat el 1947. Era conegut pel Remei de Dalt, en oposició al Remei de Baix, santuari bastit prop de la carretera de les Llosses, actualment arruïnat.

L’ermita de Santa Maria del Catllar, derruïda, va ser consagrada el 1040 per l’abat Oliba sobre les ruïnes d’un antic castell. La Mare de Déu del Catllar era invocada per la ceguesa, la coixesa, les trencadures, els endimoniats, els herniats i fins i tot els parts

Distancia 7,73 kilometres,ascencio acumulada 375 metres,descens acumulat 355 metres, temps 3 hores amb esmorzar temps d’esmorzar 1 hora (cartogarfia Alpina el Taga) trak a wikiloc ramon gonzalez
                                                    MAPA DEL RECORREGUT
                                                               ERMITA DEL REMEI
                                                  ENTRADA DE L'ERMITA DEL REMEI
                                                  DETALL DE LA PORTA DEL REMEI
                                                  LA FAMILIA DELS TUPINAIRES
                                                      LA CASA DEL MIR FOTO LLUIS
                                                       FOTO DE FAMILIA  LLUIS
                                                         PANORAMICA DE LLUIS GRANE


RECORREGUT PER EL TORRENT D’ESTIULA  O TORRENT DE LA CABANA
• Itinerari que ressegueix el fresquívol torrent d’Estiula, conegut popularment com el torrent de la Cabana, on podrem gaudir de la bellesa visual dels seus salts d’aigua i refrescar-nos a l’estiu als seus gorgs d’aigües transparents.
• Durant el recorregut podem observar diferents comunitats vegetals que es disposen segons els condicionants ambientals i l’acció modificadora de l’ésser humà, com és el cas del bosc de ribera, format principalment per verns, que hi ha a la llera del riu Merdàs; la pineda de pi roig, plantada amb finalitats productives, que va substituir les rouredes, i els boscos caducifolis originaris que ocupen la major part de la vall d’Estiula. També hi ha zones obertes, formades per feixes amb prats i matollars, que ens recorden que totes aquelles valls s’havien conreat i que actualment resten abandonades o tan sols aprofitades com a terrenys de pastura per al bestiar.
• La presència de l’activitat humana en aquestes valls és present en les restes d’una antiga teuleria i d’un possible antic molí sota el mas del Colomer, en alguns masos encara avui en dia actius, com cal Paraire i Bussacs, i en l’activa explotació forestal que ha obert amples i fangosos camins i ha deixat petja en les zones d’aclarida dins del bosc.
• Finalment, en el punt més alt de l’itinerari es gaudeix d’una vista cap a la Serra de Montgrony i Serra Cavallera, les dues grans serralades del Prepirineu del Ripollès.


El inici del corriol el parc del Querol,pujant a ma esquerra,distancia 8,43 kilometres
Desnivell 252 metres, temps 3,50 hores
Bibliografia Ajuntament de Campdevanol,cartografia Alpina Ripolles,
Trak Wikiloc (ramon gonzalez)
MAPA DEL RECORREGUT

CARTELL FAUNA

EN CAMIL I EL PAL INDICADOR

PAL INDICADOR

GORG DEL COLOMER

GORG DEL FORAT

PAL DEL GORG DEL FORAT

GORG DE LA TOSCA

GORG DE LA CABANA
FOTO DE FAMILIA DE JOSEP PLA

CAMPDEVANOL SANT PERE AUIRA

• Itinerari que ens apropa a excel•lents miradors naturals sobre la vall del Freser, i que ens permet gaudir, gairebé a vol d’ocell, dels contrastos que ens ofereixen els paisatges del Ripollès.
• Indrets com el Pla de la Tomba i Sant Pere d’Aüira ens permeten apropar-nos a un tipus de vegetació rocallosa pròpia d’indrets assoleiats amb escàs sòl format. L’itinerari, a més, transcorre travessant diferents comunitats forestals com pinedes, rouredes i un singular alzinar.
• Pel que fa al patrimoni cultural, aquest itinerari ens permet apropar-nos a una de les joies del romànic de la comarca, l’església de Sant Pere d’Aüira, encinglerada dalt d’un turó sobre la vall del Freser. També ens permetrà descobrir les tres esglésies parroquials de Campdevànol, advocades a sant Cristòfol: la més antiga, la Vella, d’origen romànic (S.XII) i actualment en ruïnes; la coneguda com Sant Cristòfol Vell (S.XVIII), enfilada sobre el poble, al costat del cementiri; i la més recent, i parròquia actual, Sant Cristòfol Nou (any 1890), que és el punt de partida de l’itinerari.
• Durant el descens l’itinerari ens permet observar la impactant intervenció de l’ésser humà sobre el medi natural en l’activitat extractiva de les guixeres, situades a l’altra banda de la vall del Merdàs, així com vestigis de l’activitat agrícola de masos, la majoria molt més antics que l’actual vila de Campdevànol.

Distancia 10,28 kilometrés Desnivell 324 metres,Temps 4,15hores amb esmorzar temps d’esmorzar 1 hora

Bibliografia Ajuntament Campdevanol,cartografia alpina mapa el Taga El trak a wikiloc ramon gonzalez
MAPA DEL RECORREGUT

MASÍA AMB RUNES

PAL INDICADOR

RETOL INFORMATIU

DETALL DE LA PORTA DE L'ERMITA

L'ERMITA PER DARRERA

EL CAMPANAR DE L'ERMITA

FOTO DE FAMILIA

DETALL DE SANT PERE





DE VALLFOGONA A SANTA MAGDALENA DE CAMBRILS

Santa Magdalena de Cambrils
Santuari del municipi de Vallfogona de Ripollès (Ripollès), situat a la serra de Santa Magdalena o de Cambrils (1 547 m alt.), al S del terme, continuada vers l'W per la serra de Milany.
El santuari existia ja el 1326 i fou ampliat amb una hostatgeria al s. XVII. S'hi venera una antiga imatge gòtica d'alabastre de Santa Magdalena.
Distancia 14,26 kilometres,Desnivell 683 metres,Ascencio acumulada 817 metres,Descens acumulat,794 metres, Temps anada i tornada 5,30 hores amb esmorzar, temps d’esmorzar 30 minuts
El trak a wikiloc ramón gonzalez
MAPA DEL RECORREGUT

EL TORRENT DE LA BAUMA

CASA DEL PUIGVASALL

SANTA MAGDALENA
PAL INDICADOR

ALTAR DE SANTA MAGDALENA

SANTA MAGDALENA PER DARRERA


DE VIDRA AL L’HORT DE GETZEMANI

Introducció:
Hi ha llocs desconeguts gairebé per tothom, que amb prou feines surten als mapes. Un d’aquests llocs és l’Hort de Getsemaní. Nom insòlit per un lloc ben a prop de casa nostra.

Aquesta referència la vaig tenir al llegir una descripció en el llibre “Puigsacalm” de l’editorial Alpina editat l’any 1951 del prolífic autor de guies excursionistes, Ramon Vinyeta. (Una de les primeres guies publicades per l’autor)

Diu textualment: “S’ha donat aquest nom (Hort de Getsemaní) a un recinte o clos natural regularment pla i envoltat de timberes i monòlits de considerable elevació i rara figura, plens d’esvorancs i separats entre si per estrets passadissos.. En cas d’escaure-s’hi cap al tard, quan els raigs de sol il.luminen de tonalitats rogenques les parets de les timberes, hom s’encomana el rar ambient que allí predomina, i una estranya basarda envaeix l’ànim i l’esperona a allunyar-se...”

Distancia 6,40 kilometres,desnivell 368 metres,temps 2,60 hores

Bibligrafia Fer Muntanya,Cartografia Editoral Alpina Puigsacalm

MAPA DEL RECORREGUT

PAL INDICADOR

PAL INDICADOR

DETALL D'LHORT DE GETZEMANI

RUNES DE LA CASA D'LHORT

VEGETACIÓ D'LHORT

PAL INDICADOR
El trak a wikiloc ramon gonzalez



SANTA MARIA DE VIDABONA
Antiga parròquia rural (Santa Maria de Vidabona) del municipi d'Ogassa (Ripollès), a 1260 m alt., als vessants meridionals de la serra de Sant Amanç
Existia ja el 1044. La seva església romànica, al s. XII, es troba avui dia en ruïnes. Era servida per sacerdots de la comunitat de Sant Pere de Ripoll, i el 1592 fou unida a Sant Julià de Saltor. Tingué un quant temps d'independència al s. XVII, que s'accentuà el seu caràcter de santuari marià, però aviat retornà a la seva subjecció a Saltor.
RECORREGUT: LA PISTA QUE SURT DEL PONT DE RIBAMALA DE LA CARRETERA DE RIPOLL A SANT JOAN DE LAS ABADESAS,SEGUIR-LA PER ARRIBAR AL COLL DEL MARTI, UN PAL INDICADOR ENS MARCA L’INICI DEL CAMÍ QUE SENSE DEIXAR-LO ENS PORTARÁ A VIDABONA.
DISTANCIA 5,26KILOMETRES,DESNIVELL 326 METRES TEMPS 3 HORES AMB ESMORZAR, TEMPS D’ESMORZAR 30 MINUTS
El trak a wikiloc ramón gonzalez



MAPA DEL RECORREGUT

PANELL DEL PUIG DE L'ALIGA

PANORAMICA DESDE EL PUIG DE L'ALIGA

PANELL DEL CAMÍ DE VIDABONA

PAL INDICADOR DEL CAMÍ

PANELL DE SANTA MARIA DE VIDABONA

RESTES DEL SANTUARI

LA BARANA DEL SANTUARI

LA PORTA D'ENTRADA













    EL PUIG ESTELA


    EL PUIG ESTELA ES UNA MUNTANYA DE 1.361 METRES QUE         ES TROBA AL MUNICIPI DE VALLFOGONA DEL RIPOLLÈS, AL CIM I TROBEN UN VÈRTEX GEODÈSIC.
DEIXEN EL COTXE AL COLL DE CANES,UN PAL INDICADOR ENS SENYALA AL PUIG ESTELA,SEGUIN UNA PISTA PER DEIXAR-LA A UN
KILÒMETRE PER SEGUIR UN CORRIOL QUE ENS PUJARA FINS DALT EL PUIG ESTELA,CONTINUAREM PER LA CARENA PER EL COLLET DE LA FAGEDA,COLLET DE LA RAMADA.
SEGUIREN PER
TROBAR EL COLLET DE CAL POLLASTRE QUE INICIÀREM LA BAIXADA,PER ARRIBAR A LA CARRETERA DE RIPOLL A OLOT,QUE A L'ANADA EN DEIXAT UN COTXE,PER NO FER 3 KILÒMETRES DE CARRETERA PER ARRIBAR AL COLL DE CANES.
RECORREGUT 5,56KILOMETRES,DESNIVELL 439 METRES,TEMPS 3,15METRES AMB ESMORZAR,TEMPS D'ESMORZAR 45 MINUTS

MAPA DEL RECORREGUT

PAL INDICADOR

EL PESEBRE I EL PUNT GEODESIC

DALT DEL PUIG ESTELA

FAGEDA





  COLL D’ARES-PUIG DE LES FORQUES-PUIG PEDRISA-              COLLADA DE PRATS-TORRE DEL MIR-COLL D’ARES

 La Torre del Mir està situada a 1540 mts. i ens ofereix unes magnífiques vistes del Costabona i el Massis del Canigó. Fou construïda per Jaume II de Mallorca. Era una torre de vigilància la qual permetia vigilar el Coll d'Ares i servia per comunicacions militars amb les Torres de Cabrenys a Serrallonga i la Torre de la Guàrdia a Prats de Molló.
         Distancia 11,08 kilometres,desnivell 134 metres,temps 4,30 hores      amb esmorzar,temps d’esmorzar 45 minuts
MAPA DEL RECORREGUT

LA TORRE DEL MIR A LA DISTANCIA

EL FORT VENT ENS FA ABRIGAR

PAL INDICADOR

PRATS DE MOLLO AL FONS

LA TORRE DEL MIR
PAL INDICADOR

LA TORRE DEL MIR I EL CANIGO AL FONS

FOTO LLUIS AMB EL TUPINAIRES


SAN SADURNI DE SOVELLAS

Antiga parroquia de les Llosses,situada a 970 metres d’altitud,lloc de Sovellas municipi de les Llosses,comarca del Ripollés,bisbat de Vic,s’hi arriba per la carretera C-26 que va de Ripoll a Berga i arriba al poble de les Llosses, a má Esquerra surt una pista encimentada que ens hi porta   

La primera esmena data de l’any 925 quan el bisbe Jordi de Vic,la doná al monestir de Ripoll,apareix escrit con Sovezillas.Durant el segles XI i XII,va cambiant de grafia i surt escrit com Soveiles i Sovidiviles,Sovediles en els diferents llistats

De les parroquies de Vic.L’any 1312,es dictá sentencia en un plet entre el bisbat de Vic i el monestir de Ripoll,per la posessió de la parroquia de Sovelles favaorble a Ripoll,edifici de planta rectangular,amb capelles  laterals.Fou reedificada els anys 1714-1717.

El Museu Episcopal de Vic,conserva un portacandeles del segle XIII, procedent d’aquesta església, les seves

Mides son: 55 cm,de llarc per 9 cms d’altura i dos platets de 11,5  cm de diámetre.   

    El recorregut: La Sala,El Grau,Les Muntades,Sant Sadurni de Sovelles,La Plana,i El Prat.

Distancia 8,100 kilómetres,desnivell 196 metres,temps 3,20 hores amb esmorzar, temps d’esmorzar 45 minuts(el trak a wikiloc ramon gonzalez)


                                                            MAPA DEL RECORREGUT
                                                                    EL GRAU
                                                          LA GLAÇADA DEL MATI
                                                        SANT SADURNI DE SOVELLES 
                                                          SANT SADURNI DE SOVELLES
                                                                         EL PRAT
                                                                     PAL INDICADOR


      VOLTA  PER L’ERMITA DE SANT ROC

         La vila de Ripoll l’hem vist des del cim de Sant Roc, on també ens hem aturat al búnquer construït els anys quaranta i formava part de la línia Pirineu.en començat  la sortida el pàrquing de Ripoll amb direcció al cementiri passant per la casa de Can Nap,Sant Roc,Torrents,la Querola,Can Tramuntana per tornar al punt de sortida, distancia 7,92 kilometres,desnivell acumulat 360 metres, temps 3,45 hores amb esmorzar ,temps d’esmorzar 1 hora   En definitiva, una excursió amb pocs desnivells, recomanable per a tothom.

                                                              MAPA DEL RECORREGUT
                                                                LA CASA DE SANT ROC
                                                         L'ERMITA DE SANT ROC
                                                          LA CASA DE LA QUEROLA
                                                     LA CASA DE LA QUEROLA                                     
                                                              PAL INDICADOR
                                                            FONT DEL SANT
                                                         MONESTIR DE RIPOLL
     




LES BAUMES DE LLAÉS

LES BAUMES DE FLEUS I BAUMASSA

L'habitatge troglodític és present en diversos indrets de la nostra geografia. Al sector de Puigsacalm-Bellmunt, n'hi ha un grapat. L'itinerari ens portarà a visitar duges de les baumes que havien estat habitades a l'entorn de Llaés: la bauma , la Baumassa i la balma dels Fleus, segurament la més interessant

Què ens expliquen, de les baumes, els llibres i les guies? En la guia "Ripoll. Guia Cartogràfica del municipi", de Artur Masdeu, Francesc Morera i Gonçal Cutrina, editada per l'Impremta Maideu (1984), trobem, en l'apartat Monuments històrics, una referència a la bauma del Teixidor i diu: "Situades a una distància relativament curta (1 hora) del Castell de Llaers es troba la bauma del Teixidor, lloc interessant, refugi dels pobladors prehistòrics, taller de muntatge de les armes carlines i fins no fa pas molts anys habitacle d'una família pagesa. Altres balmes com són la Baumassa, la Baumeta, Xurigera, el Cuc, Cambrassa i Fumada donen fe de la importància que tingué en temps passat tot el sector de Llaers, perquè totes varen ser habitades en altres temps". En aquesta mateixa guia hi ha una relació de les masies del terme de Ripoll; allà, a més de les baumes citades abans també esmenta els Fleus i la Balma (?). De totes, indica que estan deshabitades.En Ramon Vinyeta, en una de les seves publicacions "El Vidranès" (Ed. Celblau. Torelló, 1986) diu: "A la serra de Milany, a les proximitats de la masia del propi nom, del terme municipal de Vidrà, però en terme de Llaés, es troba un grup de balmes troglodítiques, essent les principals la balma del Teixidor, la del Burbau, els Fleus, la Baumassa i la Baumeta. Tenen un interès remarcable ja que persones que hi van néixer encara viuen en l'actualitat. Concretament, la bauma del Teixidor, la més notable, espaiosa i confortable, fou habitada fins l'any 1952, i els testimonis fotogràfics que en posseïm són abundosos i de gran interès. És possible que mil anys enrera fos un poblat ibèric-troglodita, del qual en som descendents els que vivim en aquestes comarques. Una excavació normalitzada, duta a terme per gent especialitzada, de segur que donaria resultats sorprenents".(bibliografia del bloc les meves muntanyes)Recorregut:Lllaés,la casa del Teixidó, la baume de Fleus, baume de Bamassa i tornar a Llaés

Distancia 10,88 kilometres,ascencio acumulada 484 metres, temps 4 hores amb esmorzar, temps d’esmorzar 40 minuts (trak a wikiloc Ramon Gonzalez)

                                                                                   MAPA DEL RECORREGUT
    
                                                                                        RETOL DEL TEXIDO
                                                                         CASA DEL TEXIDO
                                                                         DETALL RELLOTGE DE SOL
                                                                   BALCONAD DEL TEXIDO
                                                                              BAIXUS DEL TEXIDO
                                                                             BAUME DE FLEUS
                                                                             BAUME DE FLEUS


                                                  BAUME DE BAUMASSA
2018  Catalunya
 Excursió: MATAMALA CAMINS ANTICS DE FERRADURA
Data : 285-03-2018
Activitat :
Excursionisme
Situació :
MUNICIPI DE LES LLOSES
Comarca :
RIPOLLES

Lloc d’inici  excursió :
ESGLESIA SANTA MARIA DE MATAMALA
Grau de Dificultat :
FACIL
Distància recorregut :
9,41 KILOMETRES
Hora d’inici caminada :
8,26 HORES
Hora d’arribada :
12,47 HORES
Temps Total :
4,20 HORES
Temps en moviment :
3,10 HORES
Temps parats :
1,10 HORES
Mitjana en moviment :
2,2 KILOMETRES
Mitjana Total :
3,00 KILOMETRES
Altitud màxima :
1116 METRES
Altitud mínima :
920 METRES
Desnivell total :
195 METRES
Desnivell acumulat pujant :
210 METRES
Desnivell acumulat baixant
207 METRES
Tipus d’itinerari
CIRCULAR
Participants:
TUPINAIRES CAMINAIRES (7 PERSONES)
Crònica
SANTA MARIA DE MATAMALA,EL CAMPS ,
CORBERA,CAPDEVILA,SANTA MARIA DE LES LLOSES,PUNT D’INICI

TOT EL RECORREGUT ESTA SENYALITZAT AMB MARQUES GROGUES DE ITINERANNIA,ABANS DE ARRIBAR AL REC ROBERT HI HA UN PUNT QUE ES PERDEN LES SENYALS,EL GPS ENS AJUDA A RETROBAR-LAS

SANTA MARIA DE MATAMALA
Església d'origen romànic, ampliada i retocada totalment a partir del segle XVII, quan s'allargà la nau amb un presbiteri que substituí l'antic absis. Posteriorment es construïren dues capelles laterals -una de les quals data del 1735-, unes golfes i dos arcs als murs de la nau per allotjar-hi altars laterals, així com un nou campanar de torre, massís, amb una gran finestra a cada cara del pis superior. També li foren afegides una capella del Santíssim a l'esquerra del presbiteri i una sagristia a la dreta.
A la segona capella de la part sud es conserva una imatge de la Mare de Déu del Roser, dita de Moreta. És del segle XVIII.
L'església és esmentada des del 888, si bé fou reedificada en època romànica, al segle XII, i molt modificada després els segles XVII i XVIII.[viquipedia)
SANTA MARIA DE LES LLOSES
Santa Maria de les Llosses és una església romànica que es troba al mig de la vall de les Llosses (Ripollès), dalt d'un petit serrat, fent de parròquia a un grup disseminat de cases.
Edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i capçada a llevant per un absis semicircular amb tres finestres de doble esqueixada i decorat amb arcuacions llombardes a l'exterior. A l'interior de la nau s'aprecia la modificació dels murs per instal·lar-hi tres capelles que ocupen part del gruix del parament. També són d'època posterior la sagristia adossada a tramuntana, que tapa una part de l'absis, i el cos de la rectoria al costat de ponent. L'accés per una senzilla portalada d'arc de mig punt es troba al mur de migjorn, on també s'alça el campanar de torre amb finestres geminades i coberta a quatre vessants(viquipedia)
                                                 MAPA DEL RECORREGUT
                                                        PAL INDICADOR
                                         
                                                            ELS CAMPS
                                                               ELCAMPS
                                                             CORBERA
                                                              CAPDEVILA
                                                SANTA MARIA DE LES LLOSES
                                                 SANTA MARIA DE LES LLOSES
                                               SANTA MARIA DE MATAMALA
2018  Catalunya
 Excursió: CASTELL DE PALMEROLA
Data : 02-05-2018

Activitat :
Excursionisme
Situació :
CARRETERA C-26 DE RIPOLL A BERGA
Comarca :
RIPOLLES-BERGADA

Lloc d’inici  excursió :
KM 173 PROP DEL BERNADO AL COSTAT DE LA CARRETERA QUE HI HA ELS CONTENIDORS 
Grau de Dificultat :
FACIL
Distància recorregut :
9,26 KILOMETRES
Hora d’inici caminada :
8,42 HORES
Hora d’arribada :
13,17 HORES
Temps Total :
4,35 HORES
Temps en moviment :
3,28 HORES
Temps parats :
1,07 HORES
Mitjana en moviment :
3,4 KILOMETTRES
Mitjana Total :
2,8 KILOMETRES
Altitud màxima :
1105 METRES
Altitud mínima :
879 METRES
Desnivell total :
225 METRES
Desnivell acumulat pujant :
240 METRES
Desnivell acumulat baixant
246 METRES
Tipus d’itinerari
CIRCULAR
Participants:
TUPINAIRES CAMINAIRES (10 PERSONES)
Crònica
EL BERNADO,LA BOIGA,CASTELL DE PALMEROLA,SANT VICENÇ,EL CASONS,CAL
BERNAT,CAL GEP,CAL CANUDES,LA MAÇANETA

EL CORRIOL DE PUJADA AL CASTELL TROBEN QUE HAN TALLAT ALGUNS PINS HI HA DEIXAT TOT EL BRANCAT AL MIIG DEL CAMI EN ALGUN PUNT ESTA BEN TAPAT, A MES HAN DEIXAT TOT PLE DE PLASTICS D’AMPOLLAS D’AIGUA, UNA VERGONYA,ABANS D’ARRIBAR A LA MAÇANETA HI HAVIA UN CORRIOL QUE PER EL MATEIX MOTIU S’HA PERDUT, HEN DE SEGUIR LA PISTA FINS A LA CARRETERA C-26, ENS FA FER 2 KILOMETRES MES PER CARRETERA    


CASTELL DE PALMEROLA
Situat a 1095 m sobre el nivell de mar, al cim d'una muntanya pròxima a la carretera que uneix Borredà i les Llosses. El municipi de Palmerola és a l'extrem de la comarca del Ripollès. Al segle XV es parla de la domus de Palmerola, la situata in baronia de Portella. N'era el senyor Guillem Ramon de Palmerola, domiciliat al Lluçanès, qui heretava a Arnau de Palmerola i Blanca, morts sense descendència. L'esmentat Guillem Ramon de Palmerola es titula batlle del castell i terme de Palmerola pel baró de Pinós, com a baró de la Portella (1439), però domiciliat a Palmerola hi havia el fill d'aquest, el donzell Joan de Palmerola. El castell de Palmerola, ja de llarg temps, era derruït i deshabitat en tanta de manera que ningú volia ser receptor, ja que només hi podien habitar les ovelles. Joan de Palmerola el va reedificar quasi de nou, i el noble Galceran de Pinós li concedí la castlania
El castell de Palmerola està situat dalt d'un petit puig, a 1.095 m. d'altitud. Inicialment es tractava d'una casa forta, esmentada ja el 1227, dependent de la baronia de Portella, i a cura d'uns castlans anomenats Palmerola. El 1437 l'edifici fou reedificat, i adquirí una certa autonomia el 1465 en ésser infeudat per Galceran de Pinós, senyor de la Portella, al donzell Joan de Palmerola. El 1767 fou concedit el títol de marquès de Palmerola a Francesc Xavier Despujol, títol que encara és en possessió de la família. El castell ha estat restaurat - pràcticament reedificat - fa pocs anys pel seu propietari, dins un estil de castell medieval, amb una gran torre emmerletada.
Escrit a "Els Castells catalans": "Tenim dubtes sobre l'existència del castell de Palmerola sigui molt remota. La primera notícia concernent aquest castell, la llegim del 1286, quan el noble Bernat Guillem de la Portella en rebé la concessió del rei Alfons "el Franc". Més tard, el 1294, el mateix Bernat Guillem de la Portella assegurà amb aquest castell part de l'esponsalici assignat a la muller, Sibil·la de Pinós (filla de Galceran IV de Pinós). Arran d'aqueixa fermança, A. de Palmerola, absolt de l'homenatge que tenia prestat al seu senyor Bernat Guillem de la Portella, el prestà a Bernat Galceran de Pinós, germà de Sibil·la. A. de Palmerola era, evidentment, el castlà d'aquest castell" El rei Pere "el cerimoniós" va vendre a Sibil·La, mullar d'Andreu de Fonollet, "lo mer imperi y totas las jurisdiccions de las baronies de la Portella y de Llussà y dels castells de Palmerola, de Roset, etc." i els representants de Berga en protestaren a les corts
                                                     MAPA DEL RECORREGUT
                                                              LA BOIGA
                                                         CASTELL DE PALMEROLA
                                                      CASTELL DE PALMEROLA
                                                    CASTELL DE PALMEROLA
                                                   DETALL DEL CASTELL
                                              ESGLESIA DE SANT VICENÇ
                                                            ELS CASONS
                                                   EL CASTELL DE LLUNY

2018  Catalunya
 Excursió:
Data :
Activitat :
Excursionisme
Situació :
RIPOLL CENTRE POBLACIO
Comarca :
RIPOLLES

Lloc d’inici  excursió :
SOTA EL DESVIAMENT DE LA C-17 AL CENTRE DE RIPOLL
Grau de Dificultat :
FACIL
Distància recorregut :
10,63KILOMETRES
Hora d’inici caminada :
8,26 HORES
Hora d’arribada :
12,34 HORES
Temps Total :
4,08 HORES
Temps en moviment :
3,36 HORES
Temps parats :
42 MINUTS
Mitjana en moviment :
2,6 KILOMETTRES
Mitjana Total :
2,6 KILOMETRES
Altitud màxima :
926 METRES
Altitud mínima :
619 METRES
Desnivell total :
306 METRES
Desnivell acumulat pujant :
319 METRES
Desnivell acumulat baixant
239 METRES
Tipus d’itinerari
CIRCULAR
Participants:
TUPINAIRES CAMINAIRES (10 PERSONES)
Crònica
COLL DEL REMEI,EL REMEI,EL REMEI I BRUCS
EL MIR,EL VILARDELL,COLL DE BUFATALS,LA GARONA,CASAL D’EN TAURINYA,PUNT D’INICI



                                               MAPA DEL RECORREGUT
                                           ERMITA DEL REMEI
                                                 RETOL DEL CAMI
                                          EL PUIG DELS BRUCS
                                                    EL MIR
                                                      EL MIR

                                                       EL VILARDELL

2018  Catalunya
 Excursió: RIPOLL COLL DE BUFATALS FONT DEL TIGRE
Data : 18-07-2018

Activitat :
Excursionisme
Situació :
POBLACIO DE RIPOLL
Comarca :
RIPOLLES

Lloc d’inici  excursió :
CRUILLA DE RIPOLL A LA C-17 SORTIDA DE RIPOLL DIRECIO CAMPDEVANOL
Grau de Dificultat :
FACIL
Distància recorregut :
11,49 KILOMETRES
Hora d’inici caminada :
8,07 HORES
Hora d’arribada :
12,55 HORES
Temps Total :
4,47 HORES
Temps en moviment :
3,53 HORES
Temps parats :
54 MINUTS
Mitjana en moviment :
3,1 KILOMETRES
Mitjana Total :
2,5 KILOMETRES
Altitud màxima :
1021 METRES
Altitud mínima :
684 METRES
Desnivell total :
337 METRES
Desnivell acumulat pujant :
395 METRES
Desnivell acumulat baixant
371 METRES
Tipus d’itinerari
CIRCULAR
Participants:
TUPINAIRES CAMINAIRES (7 PERSONES)
Crònica
RIPOLL,CASA DEL VILAR,TURO D’ESTIULELLA,
COLL DE BUFATALS,FONT DEL TIGRE,EL COLMEROT,PUNT D’INICI

AQUET TRAK ES MILLOR FER-LO AL REVES DEL
QUE EL VAREN FER PERQUE EL COLMEROL EL CORRIOL ES PERD IGUAL QUE EL COLLET DEL DAGUI EL CORRIOL PASSAT PER EL COSTAT DEL FILAT DEL TANCAT DE LES VAQUES, PERO AQUET ANY AMB LES PLUGES A CRESCUT MOLT LA VEGETACIO I EN ALGUN TROS ES PERD, ES MES FACIL SEGUIR-LO PUJANT 

                                                  MAPA DEL RECORREGUT
                                             AREA DE LLEURE DEL INICI
                                                       PAL INDICADOR
                                                          FONT DEL TIGRE
                                                       COLL DE LES BASSES